Együnk színeket az egészségünkért – a növényi pigmentek titkai

színes zöldségek

Az őszi idő színessé varázsolta az erdőinket, kertjeinket. A sárga, barna és vörös sokféle árnyalata, pirosló bogyók, különféle termések jellemzik ezt az időszakot.
Az őszi lombok színének változását a nappalok hosszának csökkenése és ezzel együtt a hőmérséklet visszaesése indítja el. A folyamat során a levelekben lebontódik a zöld színanyag a klorofill, és az addig láthatatlan karotinoidok láthatóvá válnak, narancsszínűre és sárgára színezve a lombokat.

De vajon tisztában vagyunk-e a színek fontosságával és egészségünkre gyakorolt hatásával? Mik azok a növényi festékanyagok?

A festékanyagokhoz azok a színes növényi anyagok tartoznak, melyeknek színező vagy gyógyító hatásuk van. A növényi színanyagok közé különböző kémiai alapszerkezetű vegyületcsoportokat sorolunk.
A teljesség igénye nélkül, bemutatom a legfontosabb festékanyagokat és hatásukat.

Karotinoidok

sárga zöldségek

Általában vörös, sárga vagy narancs növényi színanyagok. Ezek az anyagok felelősek számos virág és termés színéért. Jellemző rájuk, hogy zsírokban, olajokban jól oldódnak, vízben viszont rosszul. Ide tartozik a lutein, a bétakarotin és a likopin.

A bétakarotin a szervezetben A vitaminná alakul, ezért az A-vitamin elővitaminjának is hívjuk.
Milyen hatásai vannak a karotinoidoknak?

  • bőrvédő
  • antioxidáns
  • immunerősítő- és daganatmegelőző
  • szemvédő

Karotinoidokat tartalmazó növényeink:

Körömvirág, csipkebogyó, libapimpó, gyermekláncfű, apróbojtorján, kukorica, sütőtök, sárgarépa, paradicsom, stb.

Antociánok

Kékes-vöröses, lila színű növényi pigmentek. Színük függ a PH értéktől: savas közegben pirosas, semleges közegben lilás, lúgosban pedig kékes árnyalatot mutatnak.

lila zöldségek

A növények életében fontos szerepet játszanak. Védik a növényt az UV sugárzástól, kórokozóktól és az oxidatív stressztől. Az emberi szervezetben antioxidáns hatású, vagyis segítenek a sejtkárosító szabad gyökök semlegesítésében.
Hatásai még:

  • gyulladáscsökkentő
  • májvédő
  • daganatmegelőző
  • antibakteriális
  • érelmeszesedés elleni

Az antociánok adják növényeink lilás színét pl.: szeder, meggy, cseresznye, szilva, lilahagyma, padlizsán, cékla, vöröskáposzta, áfonya, bodza termése, stb.

Flavonoidok

A növények virágaiban és terméseiben fordul elő, főleg védelmi funkciót tölt be.
Hatásai:

  • érfalerősítő, vénatonizáló
  • májvédő
  • görcsoldó
  • gyulladáscsökkentő és immunmoduláns
  • tumorellenes
  • diuretikus
  • szívizom vérátáramlását fokozó

Ide tartozó növényeink: bodzavirág, hársvirág, máriatövis mag, aranyvesszőfű, körömvirág, galagonya virágos hajtásvég, kukoricabajúsz, nyírfalevél, stb.

Klorofill

zöld növények

A növényvilágban elterjedt zöld színanyag, mely a fotoszintézis során elnyeli a fényt és zöld színt ad a növénynek. A sebgyógyulás fő segítője. 5 %-os oldatával a másod- és harmadfokú égési sebek hegesedés nélkül gyógyulnak.

A klorofillt jelentős mennyiségben használják kozmetikai szerek és olajok színezésére és szagtalanítására.
Gyógynövényeink közül a csalán és a pásztortáska a legfontosabb klorofill tartamú növényeink.

A növényi festékanyagoknak jelentős szerepük van az egészségünk megőrzésében, ezért is fontos, hogy étkezzünk minél színesebben, változatosabban!