A csípős növényi hatóanyagok gyógyhatása

A csípős anyagokkal gyakran találkozunk az étkezéseink során. Ételeink ízesítésén túl hatással vannak szervezetünkre is, mivel aktív hatóanyagok.

A hatóanyagok a gyógynövény gyógyhatásáért felelős kémiai vegyületek vagy vegyületcsoportok, az emberi- és állati szervezetre egyaránt élettani hatást fejtenek ki. Egy növényben általában többféle is előfordul egyszerre.

Mik azok a csípős anyagok? Jellemzően csípős ízűek, bőrre kerülve kivörösödést, vérbőséget és égő érzést okoznak.

Szervezetünkre több területen is hatással vannak:

  • Légutak: 

belélegezve vagy belsőleg adva erős légúttisztító és baktériumölő hatással rendelkeznek. Például, amikor erős tormába beleszagolunk vagy hagymát, csípős parikát eszünk. Egyes csípős anyagok az immunsejteket is aktiválják.

  • Bőr és vérkeringés:

Csípős anyagot bőrre kenve, javul a bőr vagy a nyálkahártyák felületi és mélyebb rétegeinek vérellátása és anyagcseréje. Helyileg vérkeringést javító és vérbőséget okozó hatású.

Tapasztaltuk már, hogy a borsmenta bőrünkön hűsítő hatású. A borsmenta a bőr hidegérző receptorait erősen ingerli, ezért érezzük kellemesen hűsítőnek. Reumaellenes készítmények fontos alkotója.  

  • Izomrendszer:

A csípős anyagok külsőleg alkalmazva izomlazító, izomgörcsoldó hatást fejtenek ki. A csípős paprika fő hatóanyaga a kapszaicin, melynek gyulladáscsökkentő- és fájdalomcsillapító hatása van. A csípős anyagok gyakori alkotórészei a reumaellenes- és melegítő krémeknek.

  • Emésztőrendszer:

A csípős anyagok fokozzák a gyomornedv termelését, a gyomorfal mozgékonyságát és a bélperisztaltikát. Épp ezért étvágyjavító és emésztést serkentő hatásuk van. Ha mustárt vagy tormát fogyasztunk egy zsíros ebéd mellé, segíteni fogja az emésztésünket.

  • Idegrendszer:

A korábban már említett kapszaicin fájdalomcsillapító hatású. A fájdalomért felelős idegvégződést ingerli. Először égő érzést, fájdalmat okoz, majd ez elmúlik és a fájdalomcsillapító hatás jelentkezik. 

A Magyar Gyógyszerkönyv tartalmazza a kapszaicin tinktúrát. Gyógyszertárakban egyedi receptúrákban alkalmazzák, például fájdalomcsillapító és izomlazító krémekben. 

A teljesség igénye nélkül íme egy felsorolás a fontosabb csípős anyagot tartalmazó növényekről:

  • bors
  • borsosmenta levél
  • csípős paprika
  • fahéj
  • feketebors
  • fokhagyma
  • gyömbér
  • kurkuma
  • mustár
  • vöröshagyma