A csípős anyagokkal gyakran találkozunk az étkezéseink során. Ételeink ízesítésén túl hatással vannak szervezetünkre is, mivel aktív hatóanyagok.


A hatóanyagok a gyógynövény gyógyhatásáért felelős kémiai vegyületek vagy vegyületcsoportok, az emberi- és állati szervezetre egyaránt élettani hatást fejtenek ki. Egy növényben általában többféle is előfordul egyszerre.
Mik azok a csípős anyagok? Jellemzően csípős ízűek, bőrre kerülve kivörösödést, vérbőséget és égő érzést okoznak.
Szervezetünkre több területen is hatással vannak:
- Légutak:
belélegezve vagy belsőleg adva erős légúttisztító és baktériumölő hatással rendelkeznek. Például, amikor erős tormába beleszagolunk vagy hagymát, csípős parikát eszünk. Egyes csípős anyagok az immunsejteket is aktiválják.
- Bőr és vérkeringés:
Csípős anyagot bőrre kenve, javul a bőr vagy a nyálkahártyák felületi és mélyebb rétegeinek vérellátása és anyagcseréje. Helyileg vérkeringést javító és vérbőséget okozó hatású.
Tapasztaltuk már, hogy a borsmenta bőrünkön hűsítő hatású. A borsmenta a bőr hidegérző receptorait erősen ingerli, ezért érezzük kellemesen hűsítőnek. Reumaellenes készítmények fontos alkotója.
- Izomrendszer:
A csípős anyagok külsőleg alkalmazva izomlazító, izomgörcsoldó hatást fejtenek ki. A csípős paprika fő hatóanyaga a kapszaicin, melynek gyulladáscsökkentő- és fájdalomcsillapító hatása van. A csípős anyagok gyakori alkotórészei a reumaellenes- és melegítő krémeknek.
- Emésztőrendszer:
A csípős anyagok fokozzák a gyomornedv termelését, a gyomorfal mozgékonyságát és a bélperisztaltikát. Épp ezért étvágyjavító és emésztést serkentő hatásuk van. Ha mustárt vagy tormát fogyasztunk egy zsíros ebéd mellé, segíteni fogja az emésztésünket.
- Idegrendszer:
A korábban már említett kapszaicin fájdalomcsillapító hatású. A fájdalomért felelős idegvégződést ingerli. Először égő érzést, fájdalmat okoz, majd ez elmúlik és a fájdalomcsillapító hatás jelentkezik.
A Magyar Gyógyszerkönyv tartalmazza a kapszaicin tinktúrát. Gyógyszertárakban egyedi receptúrákban alkalmazzák, például fájdalomcsillapító és izomlazító krémekben.
A teljesség igénye nélkül íme egy felsorolás a fontosabb csípős anyagot tartalmazó növényekről:
- bors
- borsosmenta levél
- csípős paprika
- fahéj
- feketebors
- fokhagyma
- gyömbér
- kurkuma
- mustár
- vöröshagyma
